Căderea plăntuțelor

Miercuri, 21 feb 2018


Căderea plăntuțelor este un fenomen destul de frecvent în activitatea de producere a răsadurilor, fiind întâlnit la cele mai importante specii legumicole (tomate, castraveți, vinete, varză, ardei).
Boala este produsă de mai multe specii, aparținând genurilor Phytium spp. și Phytophtora spp. (cu excepția Phytophtora infestans), aceste genuri având în comun următoarele aspecte: simptomele pe care le provoacă plantelor, modul în care acționează, condițiile de mediu favorabile apariției bolii dar și metodele de prevenire și combatere a acestor grupuri de agenți patogeni.

                                                                                                                                                                                                          
                                                                                              
                       
   Simptomele bolii

La plăntuțele afectate se pot observa leziuni maro, umede, la nivelul rădacinilor, care avansează spre baza tulpinii, provocând căderea plantei.
Alte simptome mai pot fi observate la baza tulpinii, al cărei țesut devine mai moale și umed pe câțiva centimetri, dând impresia că tulpina a fost ciupită. În scurt timp, tulpina se maronește în zona afectată. Oricare ar fi simptomele inițiale și organele răsadurilor afectate, rezultatul este același în foarte scurt timp de la apariția primelor semne observabile: căderea plăntuțelor.

                

Condiții de apariție a bolii

Căderea plăntuțelor este cauzată de ciuperca Phytium spp. Este caracteristică răsadnițelor neprofesionale, în care condițiile de mediu (temperatura atmosferei, temperatura substratului, umiditatea relativă a aerului, etc.) nu sunt controlate.
Factori care cresc severitatea atacurilor
 • Pentru a preveni pierderile mari cauzate de infectarea cu Phytium spp.( chiar dacă patogenitatea diferă în funcție de specie și de tulpină) trebuie diminuată densitatea mare la semănare.
 • Excesul de azot crește severitatea atacurilor Phytophthora spp.
 • Irigarea în exces urmată de compactarea substratului constituie o altă cauză importantă ce duce la creșterea incidenței infecțiilor cu agenți patogeni din complexul căderii plăntuțelor. Din acest motiv trebuie mare grijă cu privire la metoda de irigare și condițiile care prelungesc peste măsură umiditatea mare și compactarea substratului – decompactarea și uscarea suprafeței substratului sunt metode de prevenire a plăntuțelor.
                                                                                          
                                                                             
Metode de control


 • În răsadniță este obligatorie tratarea substratului de semănat cu un fungicid anti-oomicete, iar cele mai bune rezultate se obțin cu combinația de propamocarb și fosetil de aluminiu.
 • Limitarea irigării excesive și compactarea substratului – după irigare este necesar ca în foarte scurt timp suprafața substratului să se usuce și să se mențnă uscată.
 • Decompactarea periodică pentru a permite uscarea eficientă și oxigenarea substratului.
 • Evitarea fertilizarii în exces cu azot și aplicarea, dacă este necesar, a îngrășămintelor  cu mai mult potasiu.
 • Densitatea de semănare trebuie să fie cât mai mică pentru a preveni îmbolnăvirea în masă a plăntuțelor aflate una lângă alta.
 • Dacă au apărut simptome ale complexului de boli, plăntuțele afectate, împreună cu cele din jur, chiar sănătoase, se îndepărtează urgent și se aplică tratament chimic.
 • Pentru o reducere semnificativă a rscurilor de apariție a unei epidemii de cădere a plăntuțelor cea mai bună metodă este semănarea în tăvițe alveolare de semănat, cu substrat profesional pentru semănat pe bază de turbă.
 • Răsadnița trebuie ventilată sau aerisită corespunzător pentru evitarea acumulării de umezeală în atmosferă și implicit a prezențe apei pe organele plăntuțelor (tulpină, frunzulițe).

Metode de combatere
Pentru combaterea chimică a căderii plăntuțelor, se pot aplica radicular tratamente  cu unul din următoarele produse: Previcur Energy (doza 0,1 % ) Merpan (0,15%), Folpan (0,15 %).

Răspunde
2000 caractere rămase

Răspunsuri  Comentarii
1956 caractere rămase

facebookGoogle PlusYouTubeVremea